Річківська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Права осіб, які здійснюють постійний догляд за особами, які його потребують: особи з інвалідністю, громадяни похилого віку

Дата: 03.08.2020 15:04
Кількість переглядів: 4569

 Для більшості українців піклуватися про літніх батьків або інших членів родини, які потребують постійного догляду, є звичайним ділом. Виявляється, за постійний догляд за літньою чи хворою людиною держава виплачує компенсацію, хоча її розмір, м’яко кажучи, дуже скромний. Кому, хто і в якому розмірі виплачують компенсацію за такі соціальні послуги?

 

Під соціальними послугами розуміють комплекс заходів з надання допомоги особам, окремим соціальним групам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, з метою розв’язання їхніх життєвих проблем, що полягають в матеріальному забезпеченні та соціальному обслуговуванні (закон України «Про соціальні послуги»)

 

 

 

Зверніть увагу! Законодавством України передбачено оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду:

  • за дітьми-інвалідами віком до 18 років;
  • за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку;
  • за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду;
  • а також, за іншими громадянам похилого віку, інвалідами,  дітьми-інвалідами та хворими, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

 

Хто має право на компенсацію

Компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначаються працездатним особам, які не працюють та непрацюючим пенсіонерам, котрі постійно надають соціальні послуги.
Право на отримання соціальних послуг мають особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, пенсіонери та хворі, які не здатні до самообслуговування й потребують постійного стороннього догляду за умови, що вони не обслуговуються соціальними службами.

Варто знати! Компенсація не призначається фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду відповідно до законів України «Про загальнообовязкове державне соціальне страхування»,  «Про психіатричну допомогу»,  «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», Постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2019 року № 233 "Деякі питання державної допомоги окремим категоріям громадян" та у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі.

 

 

Розмір компенсації

Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у таких розмірах:

 

15 відсотків – фізичним особам за надання соціальних послуг особам з інвалідністю I групи;

10 відсотків – фізичним особам за надання соціальних послуг громадянам похилого віку, особам з інвалідністю II групи та дітям з інвалідністю;

7 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги особам з інвалідністю III групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги згідно з висновком лікарсько-консультаційної комісії.

Якщо соціальні послуги надає фізична особа пенсійного віку, компенсація призначається у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Важливо! Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право отримувати лише одну компенсацію незалежно від кількості обслуговуваних осіб, видів та обсягу послуг.

 

Для призначення компенсації необхідно зібрати такі документи!

 

Непрацюючим фізичним особам, які надають соціальні послуги:

  1. заява про згоду надавати соціальні послуги;
  2. паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  3. висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан здоров'я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;
  4. копія трудової книжки і довідки органу Державної податкової служби про те, що особа не займається підприємницькою діяльністю, і про відсутність даних про доходи цієї особи, а у разі відсутності трудової книжки - лише зазначені довідки.

 

Особою, яка потребує соціальних послуг, або її законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною):

  1. заява про необхідність надання соціальних послуг;
  2. паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  3. копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (надає інвалід);
  4. висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду і нездатність особи до самообслуговування

 

Законним представником дитини, який потребує надання соціальних послуг:

  1. заява про необхідність надання соціальних послуг;
  2. копія свідоцтва про народження дитини;
  3. висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду і нездатності дитини до самообслуговування.

 

Компенсацію призначає і виплачує орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надають соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, що надає соціальні послуги, і особою, яка має потребує їх, заяв разом із документами, перерахованими вище.

Припинення виплат

Якщо особа, якій надавали соціальні послуги, за висновком органу медико-соціальної експертизи (лікарсько-консультаційної комісії) не потребує постійного стороннього догляду, виплату компенсації припиняють з дня, наступного за тим, з якого ця особа згідно з висновком не потребує такого догляду.

Фізичні особи, які отримують компенсацію, зобов'язані повідомити органи праці та соціального захисту населення про обставини, які можуть вплинути на умови їхнього призначення. У разі виявлення таких обставин виплату компенсації припиняють з дня, наступного за днем їх виникнення. Тож у разіотримання зайвих сум компенсації одержувачі повинні відшкодувати органам праці та соціального захисту населення надміру виплачені суми.

Якщо фізична особа не повернула добровільно надміру виплачені суми, їх стягують у судовому порядку на підставі заяви органу праці та соціального захисту населення, який призначив компенсацію.

Органи праці та соціального захисту населення, які призначають і виплачують щомісячну компенсацію, здійснюють контроль за діяльністю фізичних осіб, які надають соціальні послуги.

 

 

 

  

За інформацією Сумського місцевого центру 

з надання безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь