Річківська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Який порядок отримання дозволу на розробку проекту землеустрою для  подальшого набуття у власність в порядку приватизації  земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства?

Дата: 29.12.2020 08:31
Кількість переглядів: 585

Алгоритм дій наступний.

 

1 крок  - знайти бажане місце   розташування вільної земельної ділянки.

Інформацію про місце розташування вільної земельної ділянки можна знайти за допомогою Публічної кадастрової картки за посиланням: https://map.land.gov.ua, а перевірити її «вільність»  звернувшись до відповідного Центру  надання адміністративних послуг, чи  за допомогою ЕЦП (інших ідентифікаційних систем) на сайті Держгеокадастру у розділі «Електронні сервіси» за посиланням: https://e.land.gov.ua/services, https://e.land.gov.ua/auth_select, отримавши  витяг Державного земельного кадастру про статус бажаної земельної ділянки.

 

2 крок - замовити викопіювання з кадастрової карти або плану (графічні матеріали).

Для цього необхідно  звернутись до територіального органу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр). Вартість викопіювання - 0,03 розміру мінімальної заробітної плати. Термін - до місяця.

Можна зробити вказані викопіювання в приватній фірмі або самому – за допомогою Гугл мапс або Яндекс карти та Публічної кадастрової карти.

Форма графічних матеріалів не затверджена жодним нормативним актом.

Відповідно до статті 36 закону України «Про Державний земельний кадастр», доступ до     «Інформації про право власності та речові права на земельну ділянку», можливий за умови ідентифікації особи, яка отримує доступ до інформації, з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи. Інформація про перегляд Вами відомостей про право власності та речові права на земельні ділянки, зберігається. Власник (землекористувач) земельної ділянки, подавши заяву до «органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру», зможе отримати інформацію про осіб, які отримували доступ до «Інформації про право власності та речові права» на дану земельну ділянку .

 

3 крок - надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності

 

Для отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність необхідно звернутись з клопотанням (заявою) до однієї з таких організацій:

  • місцевої (сільської, міської) ради, якщо земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту;
  • обласного управління Держгеокадастру, якщо земельна ділянка поза межами населеного пункту та відноситься до категорії земель сільськогосподарського призначення.

Одна з вказаних вище організацій зобов'язана розглянути заяву та прийняти рішення (наказу) про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки. При цьому, до заяви необхідно також додати:

 

-      зазначені вище графічні матеріали (згідно статті 1 Закону України «Про землеустрій»).

-  погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

 

  • копію паспорту;
  • копію ідентифікаційного номера(РНОКПП).

Можна звернутися також та замовити електронну послугу через сайт Держгеокадастру https://e.land.gov.ua/request_from_reg_eval_me.

 

Порядок та спосіб подання документів, необхідних для отримання адміністративної послуги - особисто заявником (уповноваженою особою заявника), направлення поштою.

 

Платність (безоплатність) надання адміністративної послугибезоплатно.

 

Строк надання адміністративної послуги - протягом 30 календарних днів з дня надходження пакета документів.

 

Результат надання адміністративної послуги.

1. Рішення (наказ) про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки безоплатно у власність.

2. Рішення (наказ) про відмову в наданні дозволу  на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки безоплатно у власність.

 

Способи отримання відповіді (результату)отримання заявником особисто чи поштою  рішення (наказу) про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки безоплатно у власність з метою його виконання або видача рішення (наказу) про відмову в  наданні такого дозволу.

Важливо:

  • підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку;
  • у разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного Кодексу України, не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то особа, зацікавлена в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

 Примітки:

- усна відмова чи відмова у формі листа не є належним документом щодо прийнятого рішення, а тому можуть бути оскаржені до суду щодо незаконності дій відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування;

- вимога щодо того, чи буде особа сама займатися виробництвом сільгосппродукції, як в подальшому розпорядиться землею, чи має відповідну освіту та інше є протиправними діями.

 

Інформує Білопільське бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь