Річківська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага - амброзія полинолиста!

Дата: 22.07.2022 09:08
Кількість переглядів: 2444

    Амброзія полинолиста - однорічний бур'ян, який поширюється насінням. Батьківщина амброзії - Північна Америка. Звідки амброзія поширилася по Україні

   Це було в середині 20-х років минулого століття. Приблизно в цей же час на схід України амброзію принесла армія Денікіна, разом з насінням люцерни.

   Є думка, що амброзія потрапляла  за часів Другої світової війни, при реалізації програми ленд-лізу. Але найзначніша за інтенсивністю інвазія цієї рослини в нашу частину світу відбулася в 60-і роки минулого століття.

   В основному - амброзії полинолистої (Ambrosia artemisiifolia), яка за сумісництвом є і самим алергенним всіх видів амброзії. Їх існує близько 30.

   Саме тому в Одеському регіоні чи не найтриваліший для України період палінації цієї рослини.

  У Закарпатті бур'ян потрапив з Угорщини, куди також поставлялася продуктова допомога США.

  Зараз амброзія поширилася по Україні разом з насінням соняшнику. І захопила усі регіони.

  Тільки за останні 50 років площі під цією рослиною збільшилися в нашій країні майже в 40 разів. І тепер Україна - одна з небагатьох країн, позначена на світових картах як територія, засмічена амброзією.

  І саме під час цвітіння амброзії страждає найбільший відсоток українців з алергією. За зовнішніми ознаками молоді рослини нагадують чорнобривці, а на пізніх стадіях розвитку - полин звичайний, звідки і пішла назва.

  В Україні амброзія росте як у вологих, так і в посушливих місцях і навіть на скелях. Володіючи високою пластичністю, витісняє інші рослини, утворюючи суцільні зарості.

  На території  Річківської ТГ запровадження карантинний режим на площі 9,0 га. (с.Віри – 7,0 га.,с.Горобівка -2,0 га.)

  Боротися з рослиною складно. Скошене, воно швидко проростає знову. Щоб запобігти поширенню, скошувати доводиться по 6-7 разів за сезон, або висмикувати з коренем. Амброзія виробляє за літо 30-40 тис. насінин, які зберігають схожість 40 років.

  Особливу небезпеку становить виростання амброзії в населених пунктах, житлових масивах та інших місцях перебування людей, так як в період цвітіння амброзії утворюється величезна кількість пилку, яка розноситься вітром, і потрапляючи в дихальні шляхи людини, викликає важкі алергічні захворювання.

  Відповідно до  Закону України "Про карантин рослин" боротьба з карантинними бур'янами повинна проводитися силами землекористувачів і землевласників під постійним контролем органів влади.

   З метою поліпшення організації контролю за знищенням амброзії полинолистої та запобігання цвітіння, дозрівання насіння та подальшого їх розповсюдження державними інспекторами з карантину рослин ведеться контроль за знищенням амброзії землевласниками та землекористувачами.

  Тому наше з вами завдання запобігти розвитку і зменшити його шкідливий вплив на здоров'я людини, не допускаючи цвітіння підступного бур'яну. Кожен житель може і повинен звернутися до органів влади за місцем знаходження порушників: юридичних і фізичних осіб, що допускають виростання і цвітіння амброзії.

Закликаємо всіх громадян , а також керівників підприємств, організацій усіх форм власності, навчальних та інших закладів, взяти участь у знищенні амброзії  .

 

 

Державний  

фітосанітарний інспектор

ГУ Дежпродспоживслужби  

в Сумській області                                                І.І.Мороз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь