Річківська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Американський білий метелик.

Дата: 22.07.2022 09:10
Кількість переглядів: 2462

Фото без опису

Америка?нський бі?лий мете?лик (АБМ, Hyphantria cunea Drury) — моль родини Arctiidae, поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.                                                             На вигляд АБМ - білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Живе 8-10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть. Гусениці, що відродилися, починають шкрябати епідерміс листя. Підростаючи, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам.
     Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, упаковці, ящиках. Відроджені гусениці АБМ надзвичайно шкодочинні,вони скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього й четвертого віків ведуть спільний спосіб життя, обплітаючі павутиною листя. Починаючи з п’ятого віку ,розповзаються і переходять до одиночного способу життя. Активні в ночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка. Зі зниженням температури до 5-6 оС живлення припиняється. Без живлення гусениці можуть їснуватидо 15 діб. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни. Гусениці поїдають листя. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.
  Батьківщиною американського білого метелика є Північна Америка. В Європу, а саме Угорщину, АБМ був завезений з вантажем з Північної Америки у 1940 році. В Україні АБМ вперше виявлено у 1952 році в Закарпатській області. А з 1966 року відбулося поступове розповсюдження його в інші області країни.
     В вегетаційний період  року американський білий метелик виявлений на території Сумської області .                                                                                                                                                                                          Поширюється АБМ транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів.   Середня швидкість розповсюдження у країні становить 30-40 км на рік.
     Для попередження занесення АБМ слід регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених територій,населених пунктів слід проводити  за узгодженням з ГУ Держпродспоживбив Сумській області
     Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць та кладок яєць АБМ. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд в наступному році.
     Для ліквідації вогнищ АБМ обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами, дозволеними до використання в Україні.
     У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів.                                                                                                                   З метою попередження розповсюдження АБМ звертаюся з проханням до жителів району , при виявленні АБМ терміново повідомляти  ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області (відділ фітосанітарної безпеки ) за адресою: м.Суми,вул. Гамалія,25  або м.Білопілля ,вул.Шевченка,19         

Державний фітосанітарний  інспектор                                                                 Т.М.Стеценко. ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь