Річківська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Антон Дудченко – срібний призер чемпіонату Європи з біатлону в індивідуальній гонці.

Дата: 27.01.2023 10:28
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

Антон Романович Дудченко народився 17 грудня 1996 року в селі Вири Білопільського району Сумської області.

Навчався у Вирівській ЗОШ І-ІІІ ступенів з 2003 по 2014 рік. Після школи вступив до Сумського ДПУ імені А.С.Макаренка. У вільний час захоплюється риболовлею, а також полюванням.

Почав займатися біатлоном з першого класу. Перший тренер – Микола Кулак.

Починаючи з зими 2015/2016 років Антон почав змагатися в юніорському кубкові світу, водночас узяв участь в чемпіонаті Європи серед юніорів 2016 року, що проходив у словенській Поклюці. Там він виборов дві медалі, срібло в індивідуальній гонці й бронзу в переслідуванні. Наступного року Антон відсвяткував свою першу перемогу в юніорському кубкові світу, а в загальному заліку посів друге місце. Крім того він добавив до своїх здобутків ще дві бронзові медалі юніорського чемпіонату Європи. З 2017 по 2019 рік Антон Дудченко був частиною збірної України з Кубку IBU. Його найкращим результатом у другій найвищій серії змагань у дорослому біатлоні було восьме місце в 20-кілометровій індивідуальній гонці в Обертілліаху в грудні 2018 року.

Дудченко дебютував у Кубку світу з біатлону 1 грудня 2019 року 51-м місцем у спринті в Естерсунді. Він утримував своє місце у складі збірної протягом усього сезону 2019/2020року і наприкінці зими був 58-м у загальному заліку, третім серед українців,

Найкращий результат показав у 2021-му - 5-е місце в індивідуальній гонці на етапі в Антхольці, де поступився Кантену Фійон-Майє 0,3 секунди, що відокремили його від третього місця.

Антон Дудченко брав участь в Олімпіаді-2022 у збірній Україні з біатлону.

У чоловічій гонці на Євро-2023 з біатлону збірна України використала повну квоту, у гонці змагалися шестеро спортсменів, серед них Антон Дудченко.

Жоден з українців не зміг пройти цю гонку без штрафних хвилин, як мінімум одну хибу зробили усі. Водночас, перед останньою стрільбою одразу три українці йшли у топ-15, а Антон перебував на п'ятому місці - він відставав трохи більше, ніж на хвилину від проміжного третього місця. Попереду були норвежці Ендре Стрьомсгейм та Вебьорн Серум, німець Філіпп Наврат та француз Амброс Менер.

Останній вогневий рубіж Антон Дудченко зміг пройти чисто, тоді як два з трьох його головних суперників схибили. Німець Наврат та норвежець Серум заробили одразу по дві хвилини штрафу, що відкинуло їх нижче. А за рахунок швидкострільності Дудченко також збільшив перевагу над словенцем Ловро Планко, що став його ключовим суперником. Антон відстрілявся на 13 секунд швидше за Планко - на виході зі стрільби перевага українця над словенцем становила 15 секунд. І вони боролися за другу позицію.

Останнє коло Антон Дудченко їхав фактично за спиною у Планко. І на фініші Антон випередив Планко на 12 секунд. Цей результат приніс Антону Дудченку "срібло" чемпіонату Європи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь