Річківська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика спалахів хвороб, пов’язаних з питною водою

Дата: 17.06.2024 10:20
Кількість переглядів: 54

Фото без описуЗа висновками Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я - це хвороби, в т. ч. інфекційні, що пов’язані з водою у відповідності до шляху передачі збудників.

На якість води, яка надходить до споживача, можуть вплинути: облаштування джерела, стан утримання санітарно-захисної зони, адекватність та ефективність процесу очищення води, остаточні рівні дезінфікуючих засобів у очищеній воді, цілісність резервуарів для зберігання чистої води, герметичність конструкцій систем подачі води, особливості експлуатації та технічного обслуговування, стан системи транспортування води у будинок та по приміщеннях, а також очистка та зберігання питної води вдома.

Зокрема, інфекції з водним шляхом передачі можуть поширюватися через шлунково-кишковий тракт при ковтанні зараженої збудниками питної чи рекреаційної води; через дихальні шляхи в результаті вдихання аерозолю; через шкіру, слизові, в т. ч. очі, при контакті з водою під час рекреаційного водокористування або купання.

До мікроорганізмів, які належать до збудників інфекційних хвороб і передаються через воду відносяться бактерії (кишкова паличка, легіонела, сальмонели, в т.ч. збудники черевного тифу та паратифів А і В, шигела дизентерії, холерний вібріон, лептоспіра та інші); віруси (гепатиту А, аденовіруси, ротавіруси, ентеровіруси, в т.ч. збудник поліомієліту та ін.); гельмінти та найпростіші, цикл розвитку яких пов’язаний з водою.

Інкубаційний період інфекційних хвороб може бути як коротким, так і довготривалим, а симптоми – різного ступеню важкості в залежності від дози збудника, що потрапила в організм. В групі підвищеного ризику - діти та люди похилого віку.

До основних заходів профілактики зазначених інфекцій відносяться:

Дотримання правил особистої гігієни:

  • ретельно мити руки з милом після відвідування туалету, перед їжею та після контакту з тваринами;
  • не вживати сиру воду з-під крана, з невідомих криниць, кип'ятити її або використовувати бутильовану;
  • мити овочі та фрукти питною водою та ошпарювати окропом;
  • не купатися та не ловити рибу у забрудненій воді водойм, а також у водоймах, де поряд знаходяться джерела їх забруднення (місця видалення відходів, пасовища, ферми, тощо).

Правильне приготування їжі:

  • не вживати продуктів сумнівної якості та не купувати продукти у невстановлених для торгівлі місцях;
  • ретельно термічно обробляти м'ясо, рибу та яйця;
  • зберігати готові страви в холодильнику з урахуванням термінів придатності.
  • дотримуватися гігієни приготування їжі, уникати контакту сирих та готових продуктів

У приватних домогосподарствах за наявності власного джерела водопостачання необхідно вчасно чистити та дезінфікувати свердловини та колодязі; регулярно проводити дезінсекцію та дератизацію (знищення комах та гризунів) на території.

При появі перших симптомів кишкової інфекції (нездужання, біль у животі, діарея, нудота, блювання) негайно звертайтеся до лікаря.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь