Профілактика спалахів хвороб, пов’язаних з питною водою
За висновками Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я - це хвороби, в т. ч. інфекційні, що пов’язані з водою у відповідності до шляху передачі збудників.
На якість води, яка надходить до споживача, можуть вплинути: облаштування джерела, стан утримання санітарно-захисної зони, адекватність та ефективність процесу очищення води, остаточні рівні дезінфікуючих засобів у очищеній воді, цілісність резервуарів для зберігання чистої води, герметичність конструкцій систем подачі води, особливості експлуатації та технічного обслуговування, стан системи транспортування води у будинок та по приміщеннях, а також очистка та зберігання питної води вдома.
Зокрема, інфекції з водним шляхом передачі можуть поширюватися через шлунково-кишковий тракт при ковтанні зараженої збудниками питної чи рекреаційної води; через дихальні шляхи в результаті вдихання аерозолю; через шкіру, слизові, в т. ч. очі, при контакті з водою під час рекреаційного водокористування або купання.
До мікроорганізмів, які належать до збудників інфекційних хвороб і передаються через воду відносяться бактерії (кишкова паличка, легіонела, сальмонели, в т.ч. збудники черевного тифу та паратифів А і В, шигела дизентерії, холерний вібріон, лептоспіра та інші); віруси (гепатиту А, аденовіруси, ротавіруси, ентеровіруси, в т.ч. збудник поліомієліту та ін.); гельмінти та найпростіші, цикл розвитку яких пов’язаний з водою.
Інкубаційний період інфекційних хвороб може бути як коротким, так і довготривалим, а симптоми – різного ступеню важкості в залежності від дози збудника, що потрапила в організм. В групі підвищеного ризику - діти та люди похилого віку.
До основних заходів профілактики зазначених інфекцій відносяться:
Дотримання правил особистої гігієни:
- ретельно мити руки з милом після відвідування туалету, перед їжею та після контакту з тваринами;
- не вживати сиру воду з-під крана, з невідомих криниць, кип'ятити її або використовувати бутильовану;
- мити овочі та фрукти питною водою та ошпарювати окропом;
- не купатися та не ловити рибу у забрудненій воді водойм, а також у водоймах, де поряд знаходяться джерела їх забруднення (місця видалення відходів, пасовища, ферми, тощо).
Правильне приготування їжі:
- не вживати продуктів сумнівної якості та не купувати продукти у невстановлених для торгівлі місцях;
- ретельно термічно обробляти м'ясо, рибу та яйця;
- зберігати готові страви в холодильнику з урахуванням термінів придатності.
- дотримуватися гігієни приготування їжі, уникати контакту сирих та готових продуктів
У приватних домогосподарствах за наявності власного джерела водопостачання необхідно вчасно чистити та дезінфікувати свердловини та колодязі; регулярно проводити дезінсекцію та дератизацію (знищення комах та гризунів) на території.
При появі перших симптомів кишкової інфекції (нездужання, біль у животі, діарея, нудота, блювання) негайно звертайтеся до лікаря.