Річківська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Дата: 25.06.2024 10:42
Кількість переглядів: 65

     З настанням теплого періоду року завжди спостерігається підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції. Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах. Найчастіше, причиною захворювань можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому, найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувались з порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі.

    У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

    Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, "стертій" формі, бактеріо-вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

    Тому, з метою профілактики гострих кишкових захворювань Держпродспоживслужба   застерігає Вас і наполегливо просить:

• перш за все, купляти харчові продукти рекомендуємо тільки в підприємствах торгівлі або на ринках міста, де створені належні умови для їх зберігання, продажу, проводиться контроль за роботою холодильного обладнання, дотриманням термінів  реалізації, товарного сусідства  і т.д.;

• ні в якому разі не можна купляти харчові продукти в неустановлених для цього місцях, поза ринками;

• не рекомендуємо вживати сирих яєць, яєць-глазунь або всмятку, безпечно вживати яйця добре зварені або у вигляді омлету;

• сире молоко обовʼязково кип’ятити;

• всі овочі, фрукти, зелень перед вживанням добре мити;

• не брати в дорогу продукти,  що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);

• не допускайте змішування свіжоприготованої страви з її залишками з попереднього дня;

• вживати воду  тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

• необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;

• купатися тільки в спеціально відведених місцях.

   Бережіть своє здоров’я та здоров’я рідних і близьких.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь