ХОЛЕРА. ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ЗАХВОРЮВАННЯ
Холера — це гостра діарейна інфекція, викликана бактерією Vibrio cholerae. Період підвищеного ризику захворювання на холеру триває з червня по жовтень місяць, коли температура навколишнього середовища стає теплою і вологою, що є сприятливими умовами для розмноження холерного вібріону. Захворіти на холеру цілком можливо, хоча в Україні це захворювання не є поширеним. Холера в Україні реєструється не часто, але випадки можуть бути занесені з інших країн. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Інкубаційний період холери триває від кількох годин до 5 днів. В більшості людей, інфікованих бактерією V. cholerae, не розвивається жодних симптомів, хоча протягом 1–10 днів після інфікування в їхніх фекаліях присутні бактерії, що потенційно можуть інфікувати інших людей.
Коли симптоми все ж виникають, то в більшості випадків вони є легкими чи помірними (діарея, блювота, болі у животі). Проте в меншості захворілих розвивається гостра водяниста діарея із сильним зневодненням. В такому випадку спостерігаються такі симптоми:
• частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
• через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
• загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
• холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
• шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
• задишка, різка слабкість.
Наразі холера виліковна. Проте за відсутності медичної допомоги хвороба може призвести до смерті за декілька діб чи навіть годин через сильне зневоднення організму.
Як же захиститись від холери?
В першу чергу, необхідно дотримуватися простих правил:
• не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі;
• уникати вживання сирих морепродуктів та риби, особливо виловлених у потенційно забруднених водоймах ;
• дотримуватися правил особистої гігієни, часто мийте руки чистою водою з милом, особливо коли повертаєтеся додому з громадських місць, після туалету й під час приготування їжі;
• використовувати чисту та безпечну воду для пиття і приготування їжі;
• мити овочі і фрукти перед вживанням;
• ретельно готувати їжу, проварювати чи просмажувати продукти харчування перед вживанням.
• уникати харчування з лотків, вуличної їжі;
• при купанні у водоймах і басейнах не допускайте потрапляння води в рот;
• здійснювати заходи по боротьбі з мухами.
Дотримання цих простих правил значно знижує ризик зараження холерою та сприяє запобіганню поширенню інфекції.
Cумське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Сумській області
